Pierwsze moje zatknięcie z tofu miało miejsce kilka lat temu i była to mdła trauma. Zastanawiałam się kim są Ci ludzie, którzy się nim zajadają? I w ogóle jak można jeść to obrzydlistwo!?!
Tofu to twarożek sojowy, który powstał jak każdy inny twarożek otrzymany po koagulacji mleka, tu mleka sojowego. Wymyślili je Chińczycy, prawie dwa tysiące lat temu. Chińśka legenda mówi, ze swego czasu w Chinach żył biedny urzędnik, którego nie było stać na mięso. Głowiąc się nad zapewnieniem sobie odpowiedniej diety eksperymentował z soją, podczas których to eksperymentów udało mu się stworzyć TOFU. Później zawędrowało do Japonii i dalej podbijało Azję. Tofu ma bardzo mała ilość kalorii i zero cholesterolu. Zawiera bardzo dużo białka, a jednocześnie tofu jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Tofu ma neutralny smak, więc bardzo łatwo przyjmuje smak dodanych do niego przypraw czy sosów. Na chińskich bazarach podobno jest ponad 30 rodzajów tofu, a każde gospodarstwo ma własną unikatową recepturę na nadanie swojemu tofu doskonałego smaku.
Tofu może występować w kilku postaciach np.:
Tofu jedwabiste - ma konsystencję gęstej śmietany i jest najdelikatniejsze. Można nim zastąpić w potrawach mleko, śmietanę, jogurt, twaróg. Można go użyć zamiast żółtego sera w pizzy bądź lasagne, usmażyć z niego na patelni omlet (bez jajek), a bez przetwarzania spożywać jako deser, na przykład z owocami.
Tofu twarde - wyglądem przypomina tradycyjny, biały ser, lecz jego smak i zastosowania są inne. Nadaje się do smażenia (w panierce lub nie), gotowania, duszenia, pokrojone w kostkę może być dodawane do zupy, gulaszu, sałatek, pokruszonym można posypywać różne dania.
Tofu smakowe - wędzone lub z dodatkiem np. bazylii, kiełków, wodorostów.
Daje jest niezwykle plastycznym produktem się ono łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby. Chińska kuchnia zna ich mnóstwo, np. tofu pokrojony w kostki i gotowany na ostro z mielonym mięsem to tradycyjne danie kuchni syczuańskiej. W Pekinie jada się je np. na zimno z czosnkiem, albo w formie długich, twardych paseczków.
Teraz nie dziwie się dlaczego na początku Tofu mi nie smakowało. Jadłam mięso, więc moje kubki smakowe przyzwyczajone były to bardziej charakterystycznych smaków. Teraz Tofu robię w domu, samodzielnie.
Składniki:
- mleko sojowe ( robię je również sama) ,
- woda,
- sok z trzech cytryn,
- duży garnek,
- gaza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz