Sos cebulowy doskonale nadaje się do klusek np. szarych, kopytek, cebularzy ziemniaków.makarony czy jako nadzienie do kulebiaka.
Do przygotowania potrzebujemy:
- 6 czerwonych cebul. Są one słodsze niż cebule zwyczajne. Moim zdaniem lepiej się nadają.
- 200 g cukru. Może być brązowy,
- 100 ml octu balsamicznego,
- 500 ml buliony lub wywaru warzywnego,
- 200 g rodzynek. Najlepiej namoczonych,
- sól, pieprz
- 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej ( może być też mąka ziemniaczana),
- 2 łyżki masła.
Masło, cukier należy roztopić na patelni. Dolewamy octu balsamicznego i bulion. Gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania klarownego płynu. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę ( oczywiście rozwalą się one w czasie gotowania) oraz rodzynki. Gotujemy do momentu, aż cebula zmięknie. Zagęszczamy sos skrobią kukurydzianą i ewentualnie dodajemy trochę wody. Na sam koniec dodajemy masło, w małych ilościach. Masło sprawi, że nasz sos będzie cudownie kremowy i jakby po szkliwiony. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Tip. Są różne octy balsamiczne. Do tego sosu nie ma konieczności używanie tych z najwyższej półki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz