wtorek, 27 maja 2014

Make it simple! - sos.3. - Cebulove


Sos cebulowy doskonale nadaje się do klusek np. szarych, kopytek, cebularzy ziemniaków.makarony czy jako nadzienie do kulebiaka.

 Do przygotowania potrzebujemy:

  • 6 czerwonych cebul. Są one słodsze niż cebule zwyczajne. Moim zdaniem lepiej się nadają.
  • 200 g cukru. Może być brązowy,
  • 100 ml octu balsamicznego,
  • 500 ml buliony lub wywaru warzywnego,
  • 200 g rodzynek. Najlepiej namoczonych,
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej ( może być też mąka ziemniaczana),
  • 2 łyżki masła. 

Masło, cukier należy roztopić na patelni. Dolewamy octu balsamicznego i bulion. Gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania klarownego płynu. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę ( oczywiście rozwalą się one w czasie gotowania) oraz rodzynki. Gotujemy do momentu, aż cebula zmięknie. Zagęszczamy sos skrobią kukurydzianą i ewentualnie dodajemy trochę wody. Na sam koniec dodajemy masło, w małych ilościach. Masło sprawi, że nasz sos będzie cudownie kremowy i jakby po szkliwiony. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Tip. Są różne octy balsamiczne. Do tego sosu nie ma konieczności używanie tych z najwyższej półki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz