środa, 25 czerwca 2014

make it simpe vol. 6 Raita

Raita to sos prosto z Indii, nazywany tam czasami pachadi. Bazą tego sosu jest jogurt lub kefir, stąd w smaku może być podobna do Tzaziki.

Moim zdaniem ten sos doskonale nadaje się do ryżu podawanego na zimno, jako dip, do ziemniaków czy bobiku. Dla mięsojedzących - tak nadaje się do kebaba.

składniki:

  • dwa duże wypestkowane, świeże, zielone ogórki, 
  • 300 ml jogurtu lub kefiru,
  • jedna pokrojona na cienkie plasterki cebula, 
  • jedna czerwona papryczka chilli, lub chilli w proszku 
  • sól do smaku. 
Ogórki należy obrać ze skórki, wypestkować i pokroić w kosteczkę. Cebulę kroimy w plasterki i zalewany je wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki i ich smak nie zdominował nam sosu. Po ok 30 minutach wyjmujemy i dokładnie je odsączamy.  Dodajemy ogórki i cebulę do jogurtu, mieszamy i doprawiamy chilli i solą do smaku. Wstawiamy do lodówki, bo należy podawać ten sos chłodny.

Fajnym pomysłem jest zastąpienie ogórków np. pomidorami bez skórki lub papryką albo zamiast ogórka można dodać miętę i orzeszki.

A, aby zrobić Tzatziki należy dodać jeszcze:

  • 50 ml oliwy z oliwek, 
  • sok z limonki, 
  • pieprz

Oczywiście możemy zrezygnować z cebuli lub dodać jeszcze ocet, lub jogurt zastąpić śmietaną.

A wiecie co to Tarator? to taki chłodnik zrobiony z podanych wyżej składników, tylko w innych proporcjach.
Potrzebujemy tylko więcej jogurtu lub kefiru, tak ok pół litra.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz