Moim zdaniem ten sos doskonale nadaje się do ryżu podawanego na zimno, jako dip, do ziemniaków czy bobiku. Dla mięsojedzących - tak nadaje się do kebaba.
składniki:
- dwa duże wypestkowane, świeże, zielone ogórki,
- 300 ml jogurtu lub kefiru,
- jedna pokrojona na cienkie plasterki cebula,
- jedna czerwona papryczka chilli, lub chilli w proszku
- sól do smaku.
Fajnym pomysłem jest zastąpienie ogórków np. pomidorami bez skórki lub papryką albo zamiast ogórka można dodać miętę i orzeszki.
A, aby zrobić Tzatziki należy dodać jeszcze:
- 50 ml oliwy z oliwek,
- sok z limonki,
- pieprz
Oczywiście możemy zrezygnować z cebuli lub dodać jeszcze ocet, lub jogurt zastąpić śmietaną.
A wiecie co to Tarator? to taki chłodnik zrobiony z podanych wyżej składników, tylko w innych proporcjach.
Potrzebujemy tylko więcej jogurtu lub kefiru, tak ok pół litra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz