Przepis!!!
- 400g tofu najlepiej własnej roboty.
- ząbek czosnku,
- pęczek mięty,
- pęczek kolendry,
- 2 łyżeczki oleju
- sos sojowy np. jasny,
- pieprz, sól,
- ew. pikanty sos chilli,
Tofu należy pokroić w kosteczkę i nie zjeść go w międzyczasie. Na patelni, można w woku rozgrzać olej i podsmażyć zmiażdżony czosnek. Dodajemy tofu i smażymy coś ok. 10 minut. Dodajemy posiekane zioła, doprawiamy sosem sojowym.
Można podać z sosem chilli lub dodać do ugotowanego wcześniej makaronu ryżowego.
Fajną przekąską jest takie obsmażone tofu zawinięte w listki świeżej mięty.
smacznego :)
Tip dla Warszawiaków:
Bardzo dobrej jakości tofu i w bardzo rozsądniej cenie, możecie kupić na samym końcu Hali Mirowskiej, W drugim budynki za Marcpolem jest bar z kuchnią wietnamską, a obok niego jest mikro sklep min. z tofu. Dostępne tam jest również silken tofu oraz makaron ryżowy w cenie piątak za pół kilo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz